Korzeń omanu – jego właściwości Cię zaskoczą

Korzeń omanu jest niezwykle przydatną rośliną, którą powinien mieć w swoim domu każdy. charakteryzuje się silnym działaniem antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwzapalne. Może być też skutecznym lekiem na wiele problemów skórnych.

Korzeń omanu – w jaki sposób wykorzystać jego lecznicze działanie?

Korzeń omanu jest rośliną wieloletnią, która od stuleci obecna jest w ziołolecznictwie. Jej główne składniki to helenina oraz azulen, dzięki tym składnikom wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Główny składnik, jakim jest azulen jest przydatny przy leczeniu wielu symptomów chorób skórnych, a dodatkowo wspomaga zmniejszanie obrzęków. W jego składzie znajduje się także inulina, która poprawia działanie przyjaznych kultur bakterii w jelitach.

Korzeń omanu przyda się w trakcie leczenia pasożytów przewodu pokarmowego. Jest także niezawodnym sposobem na podwyższony cholesterol, poprawia wydolność serca oraz pomaga regulować cykl miesiączkowy. Jest też zalecany dla kobiet karmiących – spożywany regularnie wpływa na poprawę laktacji.

Gdzie kupić i jak stosować korzeń omanu?

Korzeń omanu można kupić między innymi w aptece lub sklepie z ziołami, zarówno stacjonarnym, jak i tym działającym w internecie. Nie bez znaczenia jest sposób spożywania. Najczęściej wybieraną formą jest napar. Łyżkę pokruszonego korzenia zalewa się gotującą się wodą i po pół godziny odcedza. Jeśli spożywa się go regularnie, to pierwsze efekty są widoczne już w pierwszych dniach stosowania.

Czas spożywania naparu także nie jest obojętny. Aby pozbyć się pasożytów, powinno się sięgnąć po niego z samego rana, na czczo. Dolegliwości kobiece dobrze jest wypijać jedną porcję po przebudzeniu, a drugą przed pójściem spać. Przy infekcjach dróg rodnych roślinę wykorzystuje się w formie płukanek i nasiadówek. Naparem warto też przecierać skórę trądzikową oraz łojotokową.

Z kolei korzeń omanu pod postaciąnalewki może być wykorzystywany w trakcie leczenia schorzeń układu oddechowego. Nalewka powstaje ze 100 gramów sproszkowanej rośliny i 250 ml mocnego alkoholu. Trzeba jedynie pomieszać oba te składniki i odstawić je w ciemne miejsce na minimum tydzień. Po odstaniu i filtracji nalewka nadaje się do picia. Polecane jest, by zażywać pół łyżeczki kilka razy dziennie.