Wyżywienie dla pracowników – tak czy nie?

Wyżywienie dla pracowników – tak czy nie?

Catering dla firm obecnie staje się coraz bardziej popularny, zwłaszcza na terenie większych miast oraz w zakładach z dużą ilością pracowników. Powodem jest głównie renoma firmy, troska o pracowników, ale też wola ich wspierania. Dzięki takim działaniom pracodawca zyskuje lojalność swoich pracowników.

Jakie są korzyści z cateringu firmowego?

Catering dla firm trzeba zapewnić pracownikom w przypadku szczególnie uciążliwych warunków zatrudnienia. Mowa o pracach w wysokich i niskich temperaturach, zajęciach, które wymagają zwiększonego wysiłku fizycznego czy obarczonych nadmiernym wydatkiem energetycznym. Posiłki są przeznaczone także dla osób pracujących na zewnątrz między listopadem, a końcem marca. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zorganizować pracownikom również jeżeli warunki pracy nie są wcale uciążliwe.

Pełnowartościowy posiłek to doskonałe źródło energii, co oznacza zwiększenie zaangażowania w pracę, pomaga w koncentracji i zmniejsza nerwowość. Osoby zatrudnione w firmie unikają konieczności wychodzenia z pracy na zakupy w porze obiadowej, z dzięki temu mogą poświęcić zaoszczędzony czas na pracę. Catering dla firm pozwala pozostać w miejscu pracy, zrelaksować się i odpocząć w towarzystwie znajomych z pracy zamiast biegania po mieście w poszukiwaniu odpowiedniego miejsca na przerwę obiadową.

Catering dla pracowników – jaki ma wpływa na relacje z szefem?

Zapewnienie cateringu dla pracowników przez właściciela firmy jest dla niego szansą na zyskanie uznania u podwładnych, a pracowników dodatkowo motywuje do pracy. Dla załogi firmy jest to oznaką tego, że ich szef wykazuje troskę o nich oraz pragnie zaspokoić ich potrzeby i jednocześnie udaje mu się wpłynąć na większe chęci do pracy nad zwiększaniem zysków firmy.

Opcja spotkań przy posiłku to jednocześnie doskonały sposób na wzmacnianie relacji u współpracowników oraz integrację wszystkich zatrudnionych osób.

Catering firmowy to przy okazji ogromna oszczędność pieniędzy i czasu, ponieważ nie nie muszą wydawać pieniędzy na kupno obiadu ani tracić czasu na przyrządzanie go wcześniej w domu.. Mając zagwarantowane wyżywienie w miejscu pracy, można zapomnieć o konieczności ich przygotowywania w domu czy kupowania. Za to w ręce pracodawcy trafia dotacja w kwocie 190 zł na poczet wyżywienia w firmie i jest to suma, od której nie nie ma obowiązku opłacania składek ZUS.